Мрежа библиотека

- Повезивање и сарадња -

Званично основана Међународна мрежа српских библиотека

У суботу, 25. новембра 2023. године, су се у Бечу састали представници Српског културног центра ,,Михајло Пупин” из Љубљане, СПКД ,,Просвјета” из Беча, те Српског центра, такође из Беча. Том приликом је, на општу радост, и званично основана дугоочекивана и дугоприпремана Међународна мрежа српских библиотека (у наставку текста Мрежа), која ће служити као основа за унапријеђивање српског библиотекарства ван граница Србије и Босне и Херцеговине. 

Делегацију СКЦ Михајло Пупин, коју су чинили предсједница Дивна Обреновић, новинар Радио телевизије Србије Милован Терзић, програмер Миленко Малетић и Марко Сувајац, идејни творац и иницијатор Мреже, је прво угостила бечка Просвјета, у чијим просторима се говорило о положају Срба у Аустрији и Словенији, будућој сарадњи и о самом значају Мреже за развој наших библиотека. Овом приликом је СКЦ Михајло Пупин домаћинима поклонио и пакет књига, а током посјете је договорено да ће се Мрежи прикључити и огранак Просвјете у Грацу, гдје је такође основана библиотека. Гости из Љубљане су у Просвјети инсталирали свој софтверски програм за дигитално вођење библиотеке, чији је творац Миленко Малетић. Делегацију Просвјете су чинили предсједник Марко Сарић, Срђан Мијалковић и Срђан Ракић. 

Након тога је СКЦ Михајло Пупин посјетио Српски центар, којем је такође поклонио пакет књига. Водио се разговор о могућим новитетима у оквиру Мреже, међусобним пољима сарадње и сличностима тј. разликама између рада обје организације. Софтвер за дигитално вођење библиотеке је инсталиран и у просторијама Српског центра. Делегацију Српског центра чинили су Јанко Матић, Алекса Здравковић и Александар Гаврић. 

Оснивање Мреже је испратила камера Милована Терзића, а сам прилог можете погледати на сљедећем линку (од 7:28).


Подели чланак:

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn

Српски центар - Беч

СД Приморје - Копер