Мрежа библиотека

- Повезивање и сарадња -

Међународна мрежа српских библиотекa – циљеви

,,Зближавање је почетак; остајање заједно је напредак; сарађивање је успјех.” (Хенри Форд)

Првобитни циљ Међународне мреже српских библиотека (у наставку текста Мрежа) је подизање свијести о српском библиотекарству и уопштено о српској ријечи у дијаспори. Свједоци смо да се српска култура у иностранству већински чува и заснива кроз фолклорна друштва, која раде изузетан посао на том подручју. Српски културни центар Михајло Пупин, као највећа српска библитотека у дијаспори са приближно 18.000 књига, осјетила је потребу да као иницијатор пројекта помогне обједињавању што већег броја наших библиотека у јединствену заједницу која ће активно помагати ширењу и очувању српског језика и културе.

До самих српских библиотека у дијаспори и њихових књижних фондова је тешко доћи, стога је за првобитни циљ одређено стварање веб-сајта на којем ће бити јавно доступни инвентари књига свих чланица. С обзиром да свако врши каталогизацију књига на свој начин, СКЦ Михајло Пупин новим чланицама нуди сопствени софтверски програм за дигитално вођење библиотеке, који је заснован на Кобису, врло је једноставан за коришћење и вишеструко похваљен од стране најугледнијих људи српског библиотекарства. Када се књижни фонд нове чланице преведе у тај софтверски програм, ставља се на веб-сајт и тиме постаје јавно доступан.

Чланице ће такође помагати оснивању нових библиотека, преко донација књига, логистичке и софтверске подршке, промовисања…

 

Подели чланак:

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn